Policistu_Velobiedriba_logo

2013.g. Pasaules Policistu un Ugunsdzēsēju sporta zpēles Z-Īrijā

Sestdien, 10. augustā Ziemeļīrijā noslēdzās XV Pasaules policijas, ugunsdzēsēju un glābēju sporta spēles. Tās kļuva par īpašām mūsu sportistiem un Valsts policijai kopumā, jo pirmo  reizi šajā lielajā sporta forumā piedalījās Valsts policijas riteņbraucēju komanda. Trīs  policistu velobiedrības pārstāvji, Zintis Gailis, Juris Visockis un Gatis Detlavs, startējot profesionāļu konkurencē, sasniedza atzīstamus rezultātus šosejas un kalnu riteņbraukšanas sacensībās. Izvirzītos mērķus sacensībās līdz galam gan sasniegt neizdevās, taču mūsu sportistu apņēmību tas nav mazinājis. Tieši otrādi – jāturpina trenēties un jāpierāda, ka varam vēl labāk…

Policistu velobiedrības dibinātājs, policijas majors Zintis Gailis, stāstot par sacensībās piedzīvoto, norāda: „Iespaidu ir ļoti daudz! Tas bija vēsturisks moments – pirmo reizi piedalījāmies šāda mēroga sacensībās. Izdevās realizēt mūsu ideju un aizbraukt uz Ziemeļīriju, lai varētu sacensties ar pasaules vadošajiem sportistiem.”
Zintis stāsta, ka lielais profesionālo sportistu skaits riteņbraukšanas sacensībās, bijis diezgan liels pārsteigums mūsu braucējiem. Sacensībās piedalījušies un vadošās vietas izcīnījuši dalībnieki no tādām riteņbraukšanas lielvalstīm kā Spānija, Lielbritānija, Īrija un citām. Šie sportisti, pēc Zinta teiktā, ikdienu pavada profesionālos treniņos, un sacensībās viņi piedalījās ar labāko tehnisko nodrošinājumu un pavadošo personālu.
„Pirms braucām, precīzi nezinājām, kāda līmeņa sportisti tur piedalās. Domājām, ka lielākā daļa būs tādi paši kā mēs – policisti, kuri ikdienā strādā. Taču, kad aizbraucām, pārliecinājāmies, ka policistu kā tādu riteņbraukšanā ir salīdzinoši maz. Pārsvarā piedalās profesionāļi nevis tādi policijas darbinieki kā mēs, kuri ikdienā strādā, bet brīvajā laikā trenējas,” norāda Zintis.   
Šosejas riteņbraukšanā, kas notika kalnainajā Karikfergusas apvidū, aptuveni 20 km no Belfāstas, startēja policijas kapteinis Juris Visockis un majors Gatis Detlavs. Kopumā uz starta izgāja 170 dalībnieki, kuriem bija jāpievar 50 km distance, veicot divus apļus pa 25 km.  Aizvadot vienu treniņu, kura laikā izpētīta trase, jau nākamajā dienā abi mūsu sportisti stājās uz starta.
„Pētot trasi, sapratām, ka viegli nebūs,” teic Zintis. „Trase bija ļoti kalnaina. Tādu kalnu Latvijā nemaz nav, un iepriekš nekad nebijām pa tādiem braukuši. Piemēram, bija trīs kilometru garš kāpums, kuru pēc stāvuma var salīdzināt ar tādu kārtīgu Siguldas kalnu. Pēc tam tikpat strauji nobraucieni, asi pagriezieni…”
Savukārt kalnu riteņbraukšanā, kur startēja Zintis, uz starta izgāja 50 dalībnieki, kuriem bija jāpievar 25 kilometru gara trase. Trase, kurā notiek arī lielas pasaules mēroga sacensības, bija ļoti ekstrēms pārbaudījums gan profesionālajiem braucējiem, gan amatieriem.
„Sacensību norises vieta bija ļoti skaista – blakus līcis un lieli kalni. Bet trase – ļoti sarežģīta ikvienam. Vairākās vietās, piemēram, bija tikai pusmetru platas joslas, pa kurām jāizbrauc. Bija arī ļoti daudz akmeņu, daudz lēcienu un bīstamu vietu. Piemēram, ļoti šaura laipiņa, zem kuras ir neliela aiziņa, bet pirms tās ir garš un straujš nobrauciens pa kalnu – ja kāds pa nepareizu trajektoriju nobrauc no kalna, tad netrāpa uz laipiņas un krīt lejā… Jāorientējas bija zibenīgi. Var pat teikt, ka tā nebija sarežģīta, bet bīstama trase, kas prasa lielu meistarību,” stāsta Zintis.   
Neskatoties uz nopietno konkurenci un pieredzes trūkumu braukšanā pa kalnu trasēm, mūsu riteņbraucēji spēja uzrādīt cienījamus rezultātus. Juris Visockis kopvērtējumā ierindojās 20. vietā, bet Gatis Detlavs – 40. pozīcijā. Savukārt Zintis kalnu riteņbraukšanā bija 32. vietā.
Kā norāda Zintis, lai arī sākotnējie mērķi, kas sniedzās pat medaļu līmenī, šoreiz palika nesasniegti, jo konkurenti izrādījās ļoti spēcīgi, tomēr mūsu braucējiem ar savu sniegumu izdevies iemantot respektu.
„Konkurenti, kas mūs redzēja, brīnījās, kas mēs tādi esam, ka tik labi braucam! Un ļoti labi par mums atsaucās. Piemēram, Jura Visocka sniegumu novērtēja spāņu riteņbraucēji – viņš jau ir uzaicināts uz Spāniju, uz sacensībām. Ne no Lietuvas, ne Igaunijas neviens braucējs šajās sacensībās nepiedalījās, toties tagad visi zina, ka ir tādi latviešu riteņbraucēji-policisti.” uzsver Zintis.
Policistu velobiedrība jau kaļ plānus nākamajam gadam un turpmākajiem startiem starptautiskās sacensībās – ir saņemts uzaicinājums piedalīties Eiropas policijas un ugunsdzēsēju sporta spēlēs, kas nākamā gada jūnijā notiks Beļģijā.
„Šīs sacensības bija ļoti nopietnas, konkurenti arī. Tāpēc noteikti vēlamies nākamgad braukt atkal – parādīt, ka neesam nobijušies un esam spējīgi sasniegt vairāk. Nedrīkst apstāties! Tagad mūs atceras un gaida, ka atkal būsim. Tās sauc par policijas sporta spēlēm, bet manā uztverē tās ir kā mazas olimpiskās spēles policijai – gan pēc dalībnieku skaita, gan sacensību līmeņa” sarunas noslēgumā norāda Zintis.